top of page
  • Фото автораSergey Dzhevaga

Сучасний одяг армії США або шари одягу.


Спілкуючись часто з військовими я зрозумів, що кількість бійців які знають що і як одягати, в залежності від  погодних умов дууууже мала.

Одяг військового має звісно захишати та тримати тепло і воду в залежності від обставин. А ще він повинен не заважати та не обмежувати рухи.

Далеко не всі знають про шари одежі і не вміють іх правильно використовувати. З свого досвіду туриста можу Вам сказати що правильне застосування одягу використовуючи прицип шарів дуже крута штука.


Не знання та не вміння має ціну...

Тому дізнавайтесь застосовуйте та вдосконалюйте свої знаня та вміння.

Матеріал запозичений, посилання на джерело на початку тексту.




У цій статті ми познайомимося з американським всепогодним комплексом одягу армії США Extended Cold Weather Clothing System Generation III (ECWCS Gen III) (або - Ек-вакс третього покоління). Він розроблявся, як нескладно здогадатися, для захисту військовослужбовців армії США від негативних факторів клімату в найбільш несприятливих куточках земної кулі при температурах до -40. Ця розробка виникла не просто так, а стала відповіддю на скарги солдатів Сполучених Штатів які почали бойові дії в Афганістані в 2001 році. На американських вояків обрушилися одночасно всі види погодних умов - пронизливий вітер з мокрим снігом в гірських районах, нестерпна спека з піщаними бурями на пустельних територіях, проливні дощі і висока вологість на відкритій місцевості.


ECWCS Gen III є, по суті, універсальним набором вузькоспеціалізованих компонентів створених з кращих на поточний момент матеріалів. Таким чином, одягаючи комплект в різних комбінаціях, ви можете пережити будь-які погодні умови з максимальним комфортом. Причому висока компактність кожного з компонентів дозволяє мати при собі весь комплект, а використовувати тільки його частини. Чудо комплект, по іншому не скажеш.

ECWCS Gen III складається з 12 елементів - двох кальсонів, трьох кофт, трьох штанів і чотирьох курток. Кожен елемент призначений для свого шару, який, як правило, складається з штанів або кальсон і куртки або кофти, хоча і не завжди.


За призначенням шари діляться на: вологовідводящі - шари один (L1) і два (L2), зігріваючі - шари два (L2), три (L3), сім (L7), базовий - п'ятий (L5) і захисні шари - шари з третього по сьомий (L3-L7).


Принцип роботи цього комплекту полягає в багатоступінчатому відведенню вологи від тіла при збереженні тепла, що виділяється, а також захисту від вітру і вологи. Комплекс ECWCS Gen III в силу своєї універсальності, буде цікавий не тільки військовим, а й широким верствам шанувальників активного відпочинку при будь-яких погодних умовах.

Шар 1 (L1)

Тонка натільна водолазка і кальсони. Забезпечують відведення вологи від тіла. В рукавах є проріз для великого пальця. Є складовою частиною будь-якого з комплектів. Необхідно щоб білизна сиділа в обтяжку, але і не сковувала руху. Рекомендується для постійного використання в будь-який час пору року.

Шар 2 (L2)

Альтернатива та доповнення до першого шару. На відміну від першого шару, це не тільки вологовідводячий, а й гріючий комплект. Внутрішня сторона має видавлений сітчастий малюнок, що дозволяє ефективно вбирати вологу без прилипання до тіла і утворює додатковий повітряний прошарок. Під час морозів може одягатися поверх першого шару.

Шар 3 (L3)

Об'ємна комбінована флісова кофта. Відноситься до базового утеплювального шару, завдяки об'ємності добре гріє, особливо в поєднанні з першим - другим шаром. Для більшої зносостійкості навантажені частини посилені тканиною. На боках є "вафельні" вставки, аналогічні шару 2 для поліпшення вентиляції. Структура поверхні кофти дуже м'яка і приємна на дотик. Рекомендується до застосування при температурі нижче -10 градусів.


Матеріал Polartec® Thermal Pro® флісової кофти, що складається на 100% з особливих поліестерових ниток об'ємного плетіння, в 30 разів міцніше традиційних вовняних тканин. Матеріал гарантує чудову повітропроникність і миттєво сохне. На відміну від більшості флісових тканин Polartec® Thermal Pro® зберігає зовнішній вигляд і робочі якості навіть після численних прань.

Шар 4 (L4)

Легка, міцна, тонка вітровка. Рекомендується до застосування в місцевості з сильними холодними вітрами. Від куртки п'ятого шару відрізняється відсутністю капюшона і ще кількома незначними деталями. Матеріал той же що і 5 шар. Як правило, колір мультикам, але бувають і однотонні, наприклад колір койот, олива і т.д.

Шар 5 (L5)

Являє собою вітрозахисний та водозахисний базовий шар - SOFT SHELL. Штани й куртка, становить основу всього комплексу, саме під нього одягаються нижні шари, і саме на нього надягають верхні. Створені з унікального вологовідштовхуючого матеріалу EPIC, куртка і штани 5-го шару надзвичайно легкі, компактні і не обмежують свободу руху. У комбінації з базовим і утеплювальним шарами є відмінним зовнішнім шаром для холодної погоди.


EPIC - унікальна тканина створена за допомогою технології інкапсуляції розробленої компанією Nextec Applications, Inc. В основі технології інкапсуляції лежить процес оточення натуральних волокон захисним шаром з полімерів. В результаті подібної обробки, збільшується зносостійкість тканини, надаються вологовідштовхувальні властивості і виключається вбирання вологи волокнами.


Інкапсульований матеріал не може бути змитий або стертий, як вологовідштовхувальне просочення, і володіє вищими паропропускними властивостями, ніж мембранні тканини. Інкапсуляція дозволяє зберегти низьку вагу тканини і збільшити вітрозахисні якості. Вироби з EPIC є універсальними і забезпечують оптимальний комфорт. Додаткове посилення шарами мембранної тканини GORE-TEX® потрібно тільки під час проливного дощу.

Шар 6 (L6)

Мембранні куртка і штани з GORE-TEX® PACLITE® для морозної і вологої погоди. Мембранна технологія GORE-TEX дозволяє виводити вологу з нижніх шарів, але перешкоджає її потрапляння ззовні. На відміну від попередніх поколінь (GEN1 і GEN2) тканина тонша, гнучка, міцна і менш шумна. Одягається на Шар 5, 7 або інший одяг для захисту від вологи і пронизливого вітру в зимову пору.

Шар 7 (L7)

Куртка з капюшоном і штани для нестерпних морозів. Водостійкий зовнішній шар. Наповнювач PrimaLoft® забезпечує теплову ізоляцію високого рівня, а важливі місця ущільнені тканинними накладками та схожий скоріше на синтетичний пух. Також даний шар має безліч зовнішніх і внутрішніх кишень. В поєднанні з шарами L1, L2, L3, L5 дозволяє навіть при -40 градусах довго перебувати на морозі, в малорухливому стані.


11 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page