top of page
  • Фото автораSergey Dzhevaga

Криваві перегони і зміни на фронті. Роздуми та оцінка тенденцій…

лютий 2024

 

 

1.Криваві перегони

 

Дрони

Більшість, мабуть пам'ятає як на початку війни ми бачили велику кількість відео ефективного застосування наших дронів зі скидами. Дешево та ефективно. І тут ми були перші в цих перегонах але не довго. Ворог подивився на все це і почав копіювати.

Потім почалась ера fpv дронів і тут ми були першими але ворог не тупий, він вчиться і переймає наші найкращі практики. І в певний проміжок часу ворог не лише наздогнав нас у кількості застосування дронів а навіть на певних ділянках мав суттєву перевагу.

Станом на лютий 2024 року в мене складається враження що по кількості дронів ворог нас перемагає, в якості і вправності операторів перемагаємо ми.

Але треба завжди пам'ятати про перевагу противника в загальній кількості (візьміть кількість населення України і рфії) ресурсу у них більше, саме головне - у нас не ресурс, у нас люди і ми маємо їх берегти.   



 

Реби

І тут є свої перегони.

З початку окупанти були в шоці від кількості наших пташок і ситуація з ребами у них була хренова. Окрім випадків використання великих військових систем РЕБ які працювали на певних ділянках фронту але є одна проблемка, коли працює великий реб - не літає ні чуже, ні твоє. І як результат кількість наших пташок та дефіцит ребів, стали великою проблемою для ворога. І для нас це теж стало проблемою так як у нас теж не вистачає ребів, а кількість пташок у ворога почала зростати.

Для керування пташкою використовуються певні частоти і основна задача ребу "погасити" цю частоту. До прикладу ми всі знаємо що на фронті активно використовують дрони DJI, частоти які використовують мавіки (2400, 5200, 5800) і для того щоб їх повалити треба відповідний реб який працює в цих частотах. І всі почали робити відповідні реби, невеличкі по адекватній цині (так звані окопні, купольні реби). І тут починають з'являтись fpv які працюють в іншому діапозоні частот 900 і виходить що ті реби які використовувались проти мавіків вже не працюють. Всі почали знов же таки робити нові реби які або глушать тільки 900 діапазон або і 900 і діапазони мавіків. І виходить що у тебе на позиції або на транспорті  1 великий ребчик, або 2 (починається колгосп). Але це не все. З початку минулого року на фронті стали все більше з'являтись fpv які працюють в діапазоні 700 і виходить що2 попередніх типа ребів знов ж таки не працюють і треба або робити те що перекриває усі діапазони або робити новий реб і на техніці чи позиції в тебе тепер буде 3 реби (колгосп росте). В лютому ми вже стикались з випадками використання fpv на частотах 433. Коротше відбуваються перегони та стрибки по частотах спочатку в фпв а потім в ребах як в засобах захисту і це буде продовжуватись.

Саме неприємне це те що все більше ми чуємо і починаємо бачити випадки використання ШІ, слава Богу це ще не має великих масштабів використання з боку ворога, але воно буде питання лише коли. І я дуже сподіваюсь що ми почнемо активно використовувати ШІ раніше і як завжди більш якісніше :). Як будемо боротись з цією фіговіною зі сторони ворога я поки не розумію і не знаю…   

Одним словом - перегони




Складноші використання РЕБів на ЛБЗ

РЕБ

  

2. Зміни на фронті

 

Зміни зі сторони ворога

Знов наголошу - ворог не дурень, гоніть від себе такі думки. Ворог вчиться і часто копіює наші ефективні тактики і інструменти:

  • Тактика малих груп - дана тактика показала себе дуже ефективною на початку вторгнення рашистів і подивіться як ворог починаючи з Бахмутської операції почав працювати на ЛБЗ (починаючи з Вагнера). І зараз вони активно використовують цю тактику на різних ділянках фронту. 

  • Ураження логістики - думаю Ви теж пам'ятаєте як на початку великого вторгнення наші захисники за рахунок ефективної роботи по логістиці ворога змогли зупинити їх активне просування? Тепер наш ворог теж працює по нашій логістиці, окрему увагу приділяючи шляхам ротацій особового складу і шляхам евакуації (окремо працюють по медикам) 

  • Кабы (керована авіабомба). Чого було багато у рашистів так це авіабомб, але враховуючи кількість переносних зенітних комплексів у наших захисників літачки ворога не можуть літати над нашими позиціями і скидати бомби, саме тому з 2022 року вони активно почали розробляти модулі планування і корекції для авіабомб.


Розробивши цю штуку вони кріплять її до авіабомби і при скиді з літака вона не просто падає вниз а летить по певній траєкторії і падає на землю на певній відстані від місця скиду і відстань ця доволі суттєва (до 70км). Нажаль у нас не достатньо систем ПВО які могли б уражати літаки які летять з кабами (ручними ПЗР уразити їх неможливо із-за невеличкої дальності дії цих систем) і ворог цим активно користується. Якщо Ви звернули увагу то останнім часом перед тим як почати активні військові дії на якісь ділянці фронту ворог активно використовує каби рівняя все з землею, тільки після цього вже йде піхота і якась техніка…  



 

Зміни зі сторони ЗСУ та держави

Події останнього тижня показали що ЗСУ зрозуміли особливості в тактиці використання рашистами кабів і як я розумію почали використовувати якусь систему ПВО (не в містах) а поближче до ЛБЗ.

Нажаль ми не бачимо і не відчуваємо змін: з постачанням боєприпасами, з фортифікаційними спорудами і лініями оборони, питання про мобілізацію теж в незрозумілому статусі… 

  

 

3. Підсумки

  • Пам'ятайте, ворог має більший ресурс! Тому ми маємо берегти кожну людину як зіницю ока!

  • Не недооцінюйте ворога. Нажаль наша інформаційна політика ЗМІ та різні канали в месенджерах створили такий наче кумедний образ ворога-чмоні. З формуванням уяви що з ними просто воювати і ми їх тут раз-два і перемогли. Так ось хто це постить і так думає - візьміть зброю і на фронті по перемагайте на раз-два, через тиждень активних бойових дій подивимось що ви будете писати та постити. 

  • Консолідація людей. Перші півроку в українському суспільстві спостерігалась неймовірна консолідація людей, це було продиктовано жахом розуміння того що відбувається.Непрямим показником того була кількість донатів які робили люди в 2022 році. А що тепер… Люди розслабились, вирішили що ми вже виграли, що війна закінчилась. Типу нащо донатити, всі ж донатять, я собі ліпше піду куплю зайву нову пару кросівок…. Лозунг кожного громадянина нашої держави має бути такий - кожного дня я щось роблю для перемоги!  

  • Ефективне витрачання бюджетних грошей. Витрачати їх потрібно в першу чергу на війну і безпеку, а не на клумби та стадіони. І мабуть про політиканство треба забути поки йде війна, зараз має бути лише технократія.

  • Немає адекватної інформаційної політики

  • Швидкість і гнучкість рішень - це те що може дати нам перевагу. 

 

Бережіть себе!

Думайте та робіть!

З повагою,

Сергій Джевага 

 

60 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page